Makový olej a jeho využitie

Pri návšteve obchodu so zdravou výživou, alebo regálu s BIO potravinami v supermarkete, ste už možno narazili na makový olej. Ak ste sa s týmto produktom ešte nestretli, asi vám nenapadlo žiadne jedlo, v ktorom by ste ho mohli využiť. Vďaka špecifickej chuti sa hodí najmä do zeleninových šalátov, krémových polievok, niektorých omáčok ale aj na prípravu zákuskov a iných sladkých pokrmov. Ak sa ho však rozhodnete v kuchyni využiť, pokúste sa ho čo najmenej tepelne upravovať. Takto totiž stráca množstvo dobrých látok, pre ktoré je tak cenený.

mák
 
Vplyv na zdravie
 
Makový olej sa vyrába zo zrelých semienok maku. Tie neobsahujú ópium, takže sa jeho konzumácie nemusíte obávať. Je lisovaný zásadne za studena, aby si zachoval všetko dobré. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že je využívaný skôr ako doplnok výživy. Kulinárske využitie je až na druhom mieste. Obsahuje omega 6 mastné kyseliny sacharidy, vlákninu, bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Obsah vápnika je napríklad niekoľkonásobne vyšší ako v kravskom mlieku. Z vitamínov by sme mohli spomenúť najmä B1, B12 a éčko. Čo sa minerálov týka, obsahuje fosfor, draslík, zinok, meď, selén, horčík, železo a selén. Jeho konzumácia sa odporúča pri celej rade zdravotných problémov ale i ako prevencia ich vzniku. Olej podporuje trávenie, imunitu, pevnosť a zdravie kostí, vlasov, či nechtov. Je nápomocný pri bolestiach hlavy, migrénach, vysokom cholesterole, kardiovaskulárnych ochoreniach. V neposlednom rade má upokojujúce účinky na centrálny nervový systém, ako to už pri maku býva.  Makový olej by ste si mali zaobstarať aj vtedy, keď sa snažíte zhodiť nadbytočné kilogramy. 

olivový olej
 
Využitie v kozmetike
 
Makový olej je bežne pridávanou surovinou do množstva kozmetických prípravkov. Zabezpečuje hydratáciu pokožky a taktiež jej pevnosť a celkovú vitalitu. Rovnako tak pomáha aj vlasom. Vďaka vysokému obsahu zinku, jeho vnútorné ale i vonkajšie používanie zabezpečuje dobrú kvalitu nechtov, ktoré sú pevnejšie a menej sa lámu.